Genel Ağız ve Diş Bakımı - Üsküdar Ortodonti

Genel Ağız ve Diş Bakımı

Genel ağız bakım önerileridir.Yaş, kullandığınız protez,ortodontik apereyler,diş ve diş eti yapısı gibi kendinize özgü durumlar için ilave ağız bakım önerileri ve önleyici tedaviler gerekebilir.Hekiminizin uygun gördüğü sürelerde kontrollere gelip bilgi almanız önemlidir.

Ağız diş bakımının belkide en önemli kuralı fırçalama sayı ve süresinden bağımsız düzenli ve doğru teknikle diş fırçalaması yaparak tüm yüzeylerin mekanik olarak temizlendiğinden emin olmaktır.

Uygun diş fırçası ve diş macunu seçilmelidir.

Düz saplı ve baş kısmı yaklaşık 2-3 dişi kapsayacak büyüklükte olan orta sertlikte kontrol edilebilirliği yüksek diş fırçası tercih edilmelidir.

1450 ppm fluorid içeren yaklaşık nohut büyüklüğünde diş macunu kullanılmalıdır.

Aşırı baskılı ve aşırı hafif fırçalamadan kaçınarak tüm yüzeyler resimlerde anlatıldığı gibi fırçalanmalıdır.

Diş fırçalama sonunda gerekli ağız bakımımız henüz tamamlanmadı.Dişlerin birbirlerine komşu yüzeyleri fırçanın kolay ulaşamadığı alanlardandır.Bu yüzeyler için fırçalamayı tamamladıktan sonra günde en az 1 kere resimlerde gösterildiği gibi doğru teknikle diş ipi kullanımı gerekmektedir.

Yaklaşık 40-45 cm diş ipi koparılır ve şekilde gösterildiği gibi parmaklara dolanır. Kontrollü bir şekilde hareket ettirilip temizleme yapabilecek kısım bırakılır.

Dişlerin arasına hafifçe girildikten sonra C şeklinde yüzeylere sarılarak aşağı yukarı ileri geri hareketlerle temizleme yapılır.
Diş etinin altına nazikçe girilmeli diş eti tepe kısımlarına hassasiyet göstererek uygulanmalıdır.

Fırçalama ve diş ipi kullanımından sonra dil yüzeyi de temizlenmelidir.

Diş fırçası ortalama 3 ayda değiştirilmeli kılları yıpranmış ise süre daha erken olabilir.
Günde en az 2 kez düzenli ve doğru teknikle ağız bakımı yapılmalı amaç gıda artıklarını diş yüzeylerinde uzun süre tutmamaktır.Gıda tüketiminden sonra en azından suyla çalkalama yapılıp artıklar uzaklaştırılmalıdır.