İmplant tedavisi, son zamanlarda ağız ve diş sağlığı alanında çok fazla tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Teknolojinin gelişmesi aynı zamanda diş sağlığı alanında da birçok yeniliği beraberinde getirmiştir. Bu yeniliklerden birisi de implant tedavisi olmuştur. İmplant tedavisinin bir diğer adı “Yapay diş” olarak bilinir. Yapılış tekniği olarak ağrılı ve acılı bir tedavi sanılsa da aslında öyle değildir.
Çürümüş ve bu nedenle de çekilmesi gereken dişlerin kaybından sonra ağızda bir boşluk meydana gelir. Bu boşluklar hem estetik hem de işlevsel açıdan hastaya rahatsızlık hissi verir. Diş kaybının meydana getirdiği bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacı ile uygulanan tedavi yöntemine implant tedavisi adı verilir.
İmplant Tedavisi Kimlere Yapılır?
Diş sağlığı tedavi yöntemlerinde ağız içindeki diş problemlerini ortadan kaldırmak için birçok tedavi yöntemi hastanın sorununa ve taleplerine göre uygulanır. Bu tedavi yöntemlerinden birisi de implanttır. Birçok hasta implant tedavisi kimlere yapılır sorusunun cevabını merak etmektedir. İstisnai durumlar dışında implant tedavisi, 18 yaşını geçmiş olan ve böylece hem çene hem de yüz gelişimini tamamlamış olan hastalara uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.
Tedavi sürecini planlamadan önce hasta 18 yaşını geçmiş ise ilk olarak hastaya diş röntgeni çekilir. Diş hekimleri, diş röntgeni çekerek hastanın çene yapısının tedaviye uygun olup olmadığını inceler. Tedavinin uygulanacağı hasta eğer şeker hastası ise tedavi öncesinde mutlaka şeker hastalığı düzene girmiş olmalıdır.
Düzenli olarak kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar, implant öncesinde kan sulandırıcı ilaçları kesmiş olmalıdır. Yani diğer bir deyişle tedavi kan sulandırıcı kullanmayan hastalara uygulanabilmektedir. Tedavinin uygulanabildiği diğer hastalar ise kemik erimesi hastalığından kurtulmuş ya da kemik erimesi hastalığı düzene girmiş olan hastalardır. Bu tür hastalara güvenle yapay diş yani implant tedavisi uygulanabilir.
Tedavi öncesinde hastanın çene yapısının implant tedavisine uygun olması temel şartlardan birisidir. Bu nedenle de tedavi öncesinde mutlaka çene röntgeni çekilir. Asimetrik çene yapısı, çarpık diş yapısı gibi durumlarda ilk olarak en uygun ortodonti tedavi yöntemi uygulanır. Çene kemiği ve diş yapısı tedavi için uygun hale getirildiğinde ise tedavinin planlanması yapılır.
İmplant tedavisi, kan sulandırıcı ilaç kullanan ve kemik erimesi hastalığı olan kişilerde uygulanamaz. Kan sulandırıcı ilaç kullanımı, uygulama sırasında aşırı kanamaya sebebiyet verebilmektedir. Kemik erimesi hastalığının düzene girmeden tedavinin uygulanması ise çene kemiği yapısının değişmesine ve yapılan implantın çene yapısında oynamasına neden olur.
Bir bireyin çene ve diş yapısı 18 yaşına kadar gelişme gösterir. İmplant tedavisi, çene kemiğine yapıldığından hem çene kemiğinin hem de diğer dişlerin gelişmesini engeller. Bu sebeple de tedavi için en az 18 yaş şartı vardır. 18 yaşında çene kemiği ve diş yapısının gelişimi tamamlandığı için tedavi daha sağlıklı ve uzun ömürlü olur.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş kaybı sonucunda ağız içinde meydana gelen diş boşluklarını doldurmak, hastanın estetik kaygılarını ve yiyecekleri öğütme sırasındaki şikayetlerini gidermek için implant yapılır. Diş boşluğuna titanyumdan yapılmış olan yapay diş köküne yani vidalara “İmplant tedavisi” adı verilir. Çene kemiğine monte edilen bu vidalar üzerine doğal görünümlü diş kaplama yöntemleri uygulanır ve diş boşluğu doldurulmuş olur.
Diğer diş tedavileri ile kıyaslandığında hastalara karşı avantajları oldukça büyüktür. Öncelikle diğer diş tedavileri gibi diğer dişlere zararı yoktur. Aksine diğer dişlerin sağlığını korumaya yardımcı olur. Bu nedenle de diğer tedavilerde olduğu gibi komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmaz. Yapay diş kökü olarak işlev gören implant, zaman içerisinde çene kemiği ile bütünleşir ve tıpkı gerçek diş kökünün yerine getirdiği tüm çiğneme ve öğütme işlevlerini yerine getirir.
Uygulama öncesinde hastaya mutlaka çene röntgeni çekilir. Hastanın çene yapısı tedaviye uygun ise o halde tedaviye başlanır. Hastanın tedavi sırasında hissedeceği acı hissini minimuma indirmek için uyuşturucu iğne yapılır ve yapay diş kökü yapılacak olan boşluğun ve komşu dişlerin ölçüsü alınır. Tedavi sırasında iki farklı yöntem uygulanır.
Hastanın fiziki durumuna ve çene yapısına göre implant boşluğa yerleştirerek geçici başlık monte edilebilir ya da implantın takılır ve üzeri diş eti ile örtülür, protez takımı için ise diş etinin tamamen iyileşmesi için bir süre beklenir. Ancak her iki yöntemde de mutlaka diş eti üzerine geçici olan bir köprü konulur.
İmplant sonrasında kaplama yapılması için bekleme süresi gereklidir. Alt çene 3 ay, üst çene ise 6 ay içinde tam iyileşme gösterecektir. Ancak bazı implant türlerinin iyileşme sürecini beklemeden kaplama yapılması mümkündür.
Çok sık tercih edilen implant türlerinden birisi de zirkonyum kaplamalardır. Zirkonyum kaplamalar ile titanyum yapay diş kökü olarak bilinen implantların mukavemeti arttırılır. Eğer hastanın çene kemiği dar ise özellikle bu tarz çene yapılarında diş hekimleri tarafından zirkonyum tercih edilir.
Diğer yandan zirkonyum, implant tedavisi sonrası diş kaplama yöntemi olarak da kullanılır. Renginin doğal dişlerin rengine yakın olması ve estetik görünüme sahip olması kullanışlılığını arttıran özelliklerdir.